pwincessAJA~M-E-A!~: ♥CHAR KUE TIAW ALA pwincessAJA♥

HAILA!

free page hit counter
online

Wednesday, March 24, 2010

♥CHAR KUE TIAW ALA pwincessAJA♥


Salam,Oya guys!Haila!Lame sudah tak buat N3 pasal resipe.Nampak sangat aja malas masak.Lari dari bidang yang aja blajo.hiksss.Takdelah,ade je masak-masak.Tapi cincai boncai jer.Masakan yang ala-ala jerk,so tak perlu kot di kongsi dengan uols semua.hehehe.(pandai cari alasaaan tol cik AJA neh.;ppp).Duk uma memang xmasak mane,duk uma sewa lagi xmasak.Masak kat kitchen class je lah.Tewok tol~!hahaha.Haila!Apo nak buek,kat uma dah ade bibik.Kat uma sewa makan sensowang malas masak, house mates plak mayb lain-lain selera kan.Plus duk kat cneh 4days per week.So nan adok masak la weyh. Masak kat uma bile ade permintaan sajo.Sekali skale masak kat uma bawu besh.Bawu owang dekat uma menghargai.ekekeke.Kenyataan ok.;ppp.Haila!Neh last friday umi ade beli barang-barang tuk wat Char Kue Tiaw.Aja cam ala-ala malas jerk,tapi adik-adik merengek dah nak aja buat Char Kue Tiaw.Almaklom ler,akaknye masak jejarang sekali.Kalo nak mewase kena rengek-rengek.hiksss.;ppp.Dis weekend nak buat pizza la,amin dah rengek-rengek nak makan.Adik kesayangan mintak,harusss tunai kan.hahaha.;ppp.Haila!Act,aja tataw camne nak buat Char Kue Teaw.Tapi adala mood wajin dulu kala,try la buat ngan guna bahan-bahan basic dan kemahiran berfikir,nak google kat tenet malas.Mase buat tuh tawakal jela,takut gak kena PERLI dengan ayoh.Tapi,Alhamdulillah menjadi and cedap la plak.ekekeke.;ppp.Ok lah,meh aja share resipi campak-campak aja.Sorry ea main bahasa campur-campur.Selalu wat report masakan lam English.eheee.;DDD.Abaikan tittle yang tah pape.Out of ideas.;ppp

Ingredients;
  • Kue Tiaw(1bungkus-basuh dan tos)
  • Udang(ikut suka nak guna bape ekor pom,buang kulit tapi jangan buang ekornya ea)
  • Egg(1no)
  • Garlic(2-3tbsp)
  • Onion(1-2tbsp)
  • Chili(2-3tbsp-kalo nak pedas letak manyak,kalo xmo pedas letak sikit)
  • Sos Tiram(2-3tbsp)
  • Kicap manis(2-3tbsp)
  • Cuka(1tbsp)
  • Salt(as needed)
  • Oil
  • Stock udang(rebus kulit udang dengan 2-3cups of water)
  • Vegetables

Method;
  1. Mula-mula,buang kulit udang tapi jangan buang ekor udang tuh yea. Bersihkan kemudian toskan udang dan kulit udang berasingan. Lepas tos,rebus kulit udang dalam air untuk buat stock udang(ok,dalam stock udang tuh boleh campur ape-ape paste yang dirasakan bersesuaian.Aja taram guna sos young tau foo instant punye.eheee). Biarkan sampai menggelegak. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan tumisan(garlic,onion,chili-semua pakai yang oredi blend) sampai wangi. Dah wangi, masukkan sos tiram+kicap+cuka+garam. Kacau sehingga sebati kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan. Masak sehingga udang bertukar warna(separuh masak shud b okay)
  3. Lepas tuh, masukkan stock udang yang telah ditapis(jangan ko masuk sekali dengan kulit-kulit udang tuh plak ea). Biarkan gelegak seketika. Next step, pecahkan telur. Kacau-kacau skit. Biar gelegak jap.
  4. Masukkan vegetables or nak masuk kue tiaw dulu pom buley. Kacau-kacau kasi rata. Dah siap, boley hidang dengan bawang goreng. Yummy~! (jangan masak kue tiaw lelame,nanti lembik benooo.nak makan pom cam geli jadinye)
Haila!Pic-pic dibawah aja amek tuk bagi gambaran kat uols.Aja masak tak ikut steps.Pakai campak je.eheee.Mane tak,nak sediakan bahan-bahan.Nak masak,nak snap pics.Ok,tak cukup tangan okayyy.




*buang kulit udang,tapi jangan buang ekor ea*



*rupe stock udang*




*takde pembantu okayh,so kelam kelibut tapis tewos masuk ke kuali.;ppp*



*terlupa pasa vege,tu pasal masuk kue tiaw dulu.ahaaaks*

*kekurangan warna sebab sos tiram+kicap HABES...Kesian kan?huuu*



Haila!Maap ler rupe Kue Tiaw aja nampak tak menyelerakan.Sos tiram+Kicap kat uma aja dah habesss la yuuu.Kesian betoiii.hahaha.;ppp.So campak-campak jela apo yang ado.Chili pom takde weyh.Aja pakai paste ape tah aja lupe.Papepom,2bungkus habes di makan oleh ahli keluarga yang tercinta.Tak yah puji pom taw dah,SEDAP.Kasi can ler dekat aja yang sangat jarang memasak neh menerima pujian.hahaha.;ppp.Haila!Tataw ler bile wajin lagi mahu berkongsi resipi.Ade jer resipi besh-besh.Tapi pemalas kan aja...Erkhhh.Aja yang pemalas.;ppp.Insyallah tunggu bulan 5 nanti.Umi+ayoh nak G honeymoon,aja wajinkan diwi masak tuk adik-adik.hahaha~!Verangan lebey cik AJA oiii.;ppp.Sudah lewat neh.Kenot ceelip,tu pasal post N3 neh.Nak tido sudey,takot subuh kang telajak plak.Naseb semalam mangkit tepat pada waktunya.eheee.Sampai sini dulu.So...
TC N bUbye 4NOW.

Nota HAILA;Cik YnnAinul jangan lupe cube ea.;ppp.Ahaaa,around kol 12++am tadi G makan kat Williams.Tak habesss kot lasagna meetballs aja.Tenyang amat ocayh.Tapi aja habeskan makanan ayu.Ape name eh dik?Lupe lak.eheee.Mira punye aja tak larat.Kesian tengok makanan tak habes.Tapi siyes tenyang sampai nak muntah weyh.Dengan hati sedeyh membiarkan makanan tuh tak berhabesan.T__T.Oh yaaa,yesterday blaja wat Ice Carving!Besh wooo.Tunggu wajin aja update naaa.;))).




Lots of lurv,

 
blog template by suckmylolly.com