pwincessAJA~M-E-A!~: ♥CREAM PUFF♥

HAILA!

free page hit counter
online

Thursday, January 27, 2011

♥CREAM PUFF♥


Salam,Oya guys!Haila!Lame kan aja tak share recipe?Tak menunjukkan ciri-ciri seorang bakal Chef Pastry yang berjaya sungguh!HAHAHA!;ppp.Aja sebenarnya jarang memasak kat uma.Masak bila ade mood ataupun teringin nak makan.hehehe.;ppp.So rituh kan aja ade kate nak tunaikan permintaan Umi dekat N3 neh.Pastu kat N3 neh aja ade mention yang aja dah pom buatkan Cream Puff untuk Umi kan?So dalam N3 kali neh aja nak share recipe Cream Puff dengan uols!

*ghupe tak bape nak cun,tapi yang penting enak di makan!;ppp*

Haila!Aja kalau nak masak,aja pastikan recipe tuh senang dan sangat simple!Kalau yang complicated sangat method untuk buat or ingredients yang digunakan,tewos aja tak pandang recipe tuh!Gigih cari recipe yang mudah!hehehe.;ppp.Buat Cream Puff adalah sangat senang!Tapi aja punya skill piping tuh tak bape nak teror.So rupa Cream Puff aja tak cantik sangat r kan.*sobsss*.Takpe,ape yang penting?SEDAP!;ppp

Cream Puff
Bahan-bahan:-
  • Tepung gandum-250gm(ayak dengan secubit garam)
  • Butter-200gm
  • Telur-6biji
  • Gula kastor-1tsp
  • Air-500ml
*ghupe adunan yang dah siap untuk di pipe.:)))*
Cara-cara:-
  1. Masak air+gula+butter sehingga mendidih.
  2. Lepas didih tutup api,masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  3. Kacau sehingga sebati kemudian biarkan sehingga sejuk.
  4. Setelah adunan sejuk,masukkan telur satu demi satu.
  5. Pukul guna mixer sehingga adunan sebati(aja pukul guna whisk je)
  6. Masukkan adunan ke dalam piping bag yang dah diletakkan nozel,pipe ikut citarasa.
  7. Bakar pada suhu 160'C.
*ghupe sebelum di bakar*
*ghupe selepas di bakar*

Haila!Recipe neh aja amek dekat buku Sir Shahril(tapi aja tak ingat ape name buku tuh).Umi suka sangat!Sedap dan enak di makan begitu sahaja ketika masih panasss!;))).Recipe Cream Custard pulak aja amek dari blog auntie NaniRostam..Sedappp tapi aja salah sukat gula so termanesss pulak!heee.

Cream Custard
Bahan-bahan:-
  • Gula-200gm
  • Susu segar-500ml
  • Susu tepung-100gm
  • Telur-4biji(grad A,pukul)
  • Tepung jagung-80gm
  • Mentega-30gm
  • Garam-secubit
*cream custard yang dah siap untuk di'pipe'kan ke dalam cream puff*
Cara-cara:-
  1. Campur kesemua bahan(kecuali tepung jagung dan butter),sebatikan kemudian masak sehingga likat.
  2. Masukkan tepung jagung yang di bancuh dengan sedikit air.
  3. Apabila sudah likat,masukkan butter.
  4. Kacau sebati dan tutup api.
  5. Sejukkan semalam sebelum digunakan.

Haila!KPalau uols wajin,ley google cara-cara nak buat Cream Puff!Ada manyak recipes yang boley diguna pakai.Ada petua kata sembur air atas Cream Puff before bakar,katanya untuk dapatkan Cream Puff yang gebu.Pasneh aja nak cuba buat,mane tahu Cream Puff aja menggebu cam pipi aja ke kan.kikiki.;ppp.Kalau tak dapat gambaran camne nak buat.Ley tengok recipe bergambar dekat myresipi.:))).Selamat mencubaaa!Pasneh tak yah dah beli!Mahal taw kalau beli!;ppp.So..
TC N bUbye 4NOW.

Nota HAILA;Makin hari makin lupa tentang cita-cita yang diimpi-impikan selama ini..Hati berbelah bahagi,mahu diteruskan atau berhenti setakat ini..Mukan mengalah tapi tak nampak jalan tuk teruskan..




Lots of lurv,

 
blog template by suckmylolly.com